Gyűjtőedény sérülése

GYŰJTŐEDÉNY SÉRÜLÉS, TÖRÉS

Előfordul olyan eset, hogy a gyűjtőedények ürítés közben eltörnek és javítani, rosszabb esetben cserélni kell őket. De kinek a költsége a javítás vagy csere?

A műanyag elfárad, törékennyé válik a nyári tűző naptól, a téli hidegtől. Télen belefagy a nedves hulladék, ezért a téli ürítés során nagyobb igénybevételnek vannak kitéve. Az edény idővel eltörik, jellemzően nem akkor, amikor a hulladékot elhelyezik az edényben, hanem ürítés közben, mivel akkor nagyobb az igénybevétel.  Tehát a legtöbb esetben nem a munkatársaink hibájából törik el a kuka – ez is előfordulhat – hanem az anyag „elöregedése”  miatt. 

Az edény töréséhez vezet az is, ha az abban elhelyezett hulladék súlya meghaladja a maximális terhelhetőséget:

Űrméret Maximális teherbírás
60 literes 15 kg
80 literes 20 kg
120 literes 25 kg
240 literes 50 kg
1100 literes (konténer) 250 kg

Túlterhelt edény ürítése közben történt sérülésért a szolgáltató nem vállal felelősséget! Kérjük, a fenti súlyhatárokat szíveskedjenek figyelembe venni.

A gyűjtőedények nem egyforma minőségűek, sajnos forgalomban vannak olyan nem szabvány kukák is, melyek oldalfala, tetőt tartó füle vékony, ez miatt néhány hónap használat után könnyen eltörnek.

A fent leírtak miatt a szabvány (MSZ EN 840-1:2013. vagy MSZ EN 840-1:2020.) hulladékgyűjtő edények esetében vállalunk azok 5 éves koráig garanciát (a gyártás évét a gyártó az edény falába vagy tetejébe nyomja), ha 5 éven belül – a szolgáltató hibájából – törik vagy megrongálódik az edény, akkor megjavítjuk, ha ez már nem lehetséges, akkor cseréljük. 

Fontos, hogy az edény sérülését 5 napon belül szíveskedjenek írásban bejelenteni ügyfélszolgálatunknak az info@pelsokom.hu email címre.
Kérjük, hogy a helyszíni szemléhez, javításhoz szükséges időpont egyeztetés miatt szíveskedjenek telefonos elérhetőségüket is megadni.
A bejelentéshez nyomtatvány itt letölthető:

Amennyiben a helyszíni szemle során munkatársunk megállapítja, hogy a törés az edény elöregedése, azaz természetes elhasználódás miatt következett be, az ingatlanhasználónak kell új edényt vásárolnia.

Társaságunk Lengyeltóti, Zrínyi utca 1-3. szám alatti ügyfélszolgálati irodájában is vásárolható szabvány, jó minőségű, kerekes gyűjtőedények az alábbi egységárakon:

A Délnyugat Balatoni Hulladékgazdálkodási Társulás tulajdonát képező, a KEOP-1.1.1/C/13-2013-0031 pályázat keretében beszerzett és a lakosság részére 2016 tavaszán kiosztott sárga színű 240 literes edényzet fenntartási ideje 2021. június hónapban lejár, az edények életkora meghaladta az 5 évet.SÁRGA SZÍNŰ SZELEKTÍVES GYŰJTŐEDÉNY ELHASZNÁLÓDÁSA

Az edény egyszeri juttatás volt, erre is érvényes az 5 éves garanciális idő, tehát amennyiben eltörik, azt már az ingatlan használónak kell javítania, cserélnie, ill. áttérhet a zsákos szeletív hulladékgyűjtésre.

Print Friendly, PDF & Email