Szelektálj okosan!

A hulladékhegyek csökkentésének egyik lehetősége a szelektív hulladékgyűjtés, mely többek között a számunkra már feleslegessé, használhatatlanná vált hulladékoktól segít bennünket környezetbarát módon megválni. Ma még hazánkban nagy mennyiségű hasznosítható anyag kerül a kukákba, melyek jobb helyen lennének a szelektív hulladékgyűjtő zsákokban, mert így biztosított a hasznosításuk. A legjobb hulladék a „nem keletkező hulladék”, a hulladékhegyek csökkentése mindannyiunk feladata és felelőssége, amit csak közös erőfeszítéssel tudunk elérni.

Tapasztalatok azt mutatják, hogy sokan azért nem vesznek részt a szelektív hulladékgyűjtésben, mert nem tudják, hogy mit és hogyan kell és lehet külön gyűjteni, illetve ennek milyen haszna van személyes életében.
Közszolgáltatási területünkön megszűntek a gyűjtőszigetek, helyettük a kényelmesebb, házhozmenő zsákos hulladékgyűjtést alkalmazzuk. A zsákba tehető együttesen a csomagolási papír-, műanyag- és fémhulladék, ezek válogatósoron mennek keresztül. A hulladékfajtánként (hullámpapír, vegyes papír, fólia, PET, aludoboz, vasdoboz, tetrapack) bálázott anyagokat szállítjuk a hulladékhasznosítókhoz.

Üveghulladék begyűjtése egyelőre nem megoldott, de mielőbb rendezzük ezen anyag sorsát is. Addig is javasoljuk a nagyobb áruházakban található üveggyűjtő edények használatát!

 Íme egy kis segítség azoknak, akik szeretnének tenni környezetük védelméért, s elkülönítetten gyűjtenék a szelektív hulladékot:

PAPÍR

Újságok, folyóiratok, füzetek, könyvek, hullámpapír, csomagolópapír, kartondoboz, irodai papír gyűjthető.

Ne dobjuk bele higiéniás okokból az élelmiszer- maradványokat és egyéb szennyeződéseket tartalmazó (pl. olaj, zsír, oldószer) papírokat, használt papír zsebkendőt, szalvétákat stb. A feldolgozás legfontosabb feltétele, hogy a papír ne legyen szennyezett, zsíros!

MŰANYAG

• Üdítős, ásványvizes PET palack (tapossuk laposra)

• HDPE/PP: Kiöblített háztartási flakon (samponos, habfürdős, mosószeres, stb.), kimosott mustáros – majonézes-, ketchupos flakon

• LDPE: háztartásban előforduló tiszta fólia (szatyrok, tasakok, csomagoló fóliák stb.)

• Tejes és gyümölcsitalos (tetrapack) doboz mossuk ki és tapossuk laposra!

NE dobjunk bele zsíros, olajos, háztartási vegyi anyaggal szennyezett (nem kimosott) flakont. Tejes, joghurtos poharat, margarinos dobozt, élelmiszer-maradványt tartalmazó műanyagot, hungarocellt, CD-lemezt, magnó- és videokazettát, egyéb műanyagnak ítélt hulladékot (pl. nejlonharisnya), mert hasznosításuk jelenleg nem megoldott!

Üveghulladék begyűjtése egyelőre nem megoldott, de mielőbb rendezzük ezen anyag sorsát is. Addig is javasoljuk a nagyobb áruházakban található üveggyűjtő edények használatát!

A hulladékokból magunk is számos új dolgot készíthetünk és újrahasználhatjuk. Az interneten rengeteg információ és ötlet található erre. Kreatívabb Szelektálóink részére összeszedtünk pár linket, miként hasznosítható újra pl. a PET palack:

http://www.szelektiv.hu/hir.510.pillepalackbol_ekszerek

http://www.inspiraciok.hu/2011/08/pet-palack-ujrahasznositasa-virag.html

http://www.bien.hu/igy-hasznositsd-ujra-a-pet-palackokat/otthon/kezmuvesseg/114700

További információk a szelektív gyűjtéssel kapcsolatban: http://www.szelektiv.hu/

http://www.kvvm.hu/szelektiv/

VESZÉLYES HULLADÉK

A veszélyes hulladékokat külön kell gyűjteni! A leggyakoribb, háztartásokban is fellelhető veszélyes hulladékok, melyeknek már speciális gyűjtése sok helyen megoldott: elem és lejárt vagy feleslegessé vált gyógyszer, a festék, sütőzsiradék, akkumulátor.

A veszélyes hulladék leadható szervezett veszélyes hulladék gyűjtőakciók keretében, melynek helyéről, idejéről az adott önkormányzat ad tájékoztatást. (jelenleg nincs folyamatban gyűjtés szervezés településeinken, ezért addig más megoldásokat javaslunk a lentiekben)

GYÓGYSZER

A lejárt vagy feleslegessé vált gyógyszereket semmiképpen ne dobjuk ki az otthoni szeméttárolóba, vagy lefolyóba mivel a gyógyszerek veszélyes hulladékok és a hulladéklerakókba kerülve károsíthatják a természetet és a talajvízbe, illetve földbe jutva egészségünket is. 2006. január 1-től minden gyógyszertárban átveszik tőlünk a szakemberek a hulladékot, a megfelelő tároló edényekbe helyezik, ahonnan hulladékégetőbe viszik ártalmatlanításra.

ELEKTRONIKAI BERENDEZÉSEK

Az elektronikai berendezések és hulladékok szeméttárolóba illetve lomtalanításkor utcára helyezése szintén nem helyes magatartás.
A hulladékok gyártóhoz történő visszajuttatása hasznosításra illetve ártalmatlanításra nagyon fontos. 2005. augusztus 13-tól amennyiben új készüléket vásárolunk, a vásárlás helyén visszaveszik régi, már feleslegessé vált készülékünket. Több üzletben vásárlás nélkül is átveszik tőlünk az elektronikai hulladékot.

ELEM

Az elemeket semmiképpen ne dobjuk ki a szemetesünkbe. Már sok helyen visszaveszik a már lemerült, használt elemeket. (pl. nagyobb bevásárló áruházak)

HASZNÁLT SÜTŐZSIRADÉK

MOL üzemanyagtöltő kutakon le lehet adni díjmentesen.

SZERVES HULLADÉK
Miért fontos a komposztálás?

A komposztálás jelentősen csökkenti a háztartásokból elszállítandó hulladék mennyiségét, így az igen nagy költséggel épülő, de környezetünkre nézve biztonságos hulladéklerakók élettartama megnő. A komposztálással javíthatjuk kertünk talajminőségét és a növényi eredetű hulladékokat hasznosan juttathatjuk vissza a természet körforgásába. A komposztálás elősegíti a folyamatban részt vevő családtag(ok) környezettudatos magatartásának fejlődését és nem kell műtrágyát venni a kertbe.

Miből készíthetünk komposztot?

• kaszálék, lomb, avar, ágnyesedék (max.: 5 cm vastag és 5 cm hosszú lehet)

• gyümölcs és zöldség maradék (pl. almacsutka, burgonyahéj)

• virágok, évelőnövények, kávézacc, teafű, tojáshéj (apróra törve)

• növényevő kisállatok ürüléke, természetes alapú alom

• kis mennyiségben: apró csont, fahamu, fűrészpor, gyaluforgács, haj

Mi nem kerülhet a komposztba?

• Építési törmelék, Vegyszerrel kezelt faáru, Húsmaradék, olaj

• Üveg-, fém- műanyag- és papírhulladék

Mi kell a komposztkészítéshez?

• Komposztláda (vásárolhatunk, vagy magunk készíthetünk komposztládát deszkából, illetve téglából. Nagyobb kert esetén (200-300 m2 készíteni. Minimum 80 cm-es legyen egy-egy oldala!

• Metszőolló, esetleg aprítógép

• Rosta szitáláshoz

• Kerti föld a rétegezéshez, takaráshoz

• „Zeolit” ásványi anyag, amely nedvszívó és szagtalanító (ajánlott)

• „Alginit” ásványi anyag, amelynek sok tápeleme hasznos a növények számára (ajánlott)

Hogyan készül a jó komposzt?

• Félárnyékos, sík területet válasszunk a komposztáláshoz!

• Friss hulladék hozzáadásakor előzetesen jól keverjük össze az előkészített zöldhulladékot!

• 20 cm-ként alkalmazzunk földréteget! Ezzel elkerülhetjük a komposzttest kiszáradását.

• Nedvesítsük be a komposzthalmot, hogy a mikroorganizmusoknak megfelelő életkörülményeket tudjunk biztosítani.

• Nem szárad ki a komposzt, ha folyamatosan esővízzel öntözzük, vagy kilyuggatott műanyag fóliával takarjuk le aszályosabb időszakban.

• Maximum 1 méter magasságig rétegezzük a komposztot!

• A lehullott falombot fűnyíróval is apríthatjuk.

• Nem rothad meg a komposztunk, ha átnedvesedés esetén átrakjuk, levegőztetjük és száraz levelet, fűrészport vagy homokot keverünk hozzá.

• Akkor a leggyorsabb a komposztálódás folyamata, ha minden egyes rétegben tápanyagban gazdag (pl. friss fűkaszálék, konyhai hulladék) és cellulózban bővelkedő (pl. fanyesedék, száraz lomb) hulladékot tudunk egymással összekeverni.

Mire használhatjuk a komposztot?

• Kertben kitűnő anyaga talajjavításhoz.

• Ültetéskor növények alá kerülő földhöz lehet keverni a komposztot.

• Lakásokban virágcserepekbe, balkonládákba rakhatunk komposztot.

• Zöldség- és virágágyások, szőlők, gyümölcsösök termékenységét segíthetjük elő, ha azok talaját 2-5 l/m3mennyiségben beterítjük komposzttal, majd azt beforgatjuk az alatta lévő földbe.

Print Friendly, PDF & Email